Zadovoljstvo u tekstu – Binarni svetovi

U današnjoj epizodi Remarkerovog podkasta "Zadovoljstvo u tekstu" pod nazivom "Binarni svetovi", Biljana Srbljanović (Biljana Keller) i Vladimir Cerić (Synth Synthetic) govore o filmu "Srbenka" i knjizi "Život bez krpelja".

U društvu naše divne publike i treću "lajv" epizodu smo snimali u Krokodil Engaging Words.

U prvom delu tema je bila dokumentarni film Nebojše Slijepčevića "Srbenka" koji prati rad na pripremi i prvo izvođenje predstave "Aleksandra Zec"u režiji Olivera Frljića koja govori o ubistvu porodice Zec u Zagrebu 1991. godine. Slučajnim izborom glumica pozorišne radionice ZiM iz Rijeke, među kojima je Srpkinja Nina, film ukazuje na uticaj javnog diskursa na živote dece manjinske nacionalnosti rođene mnogo godina nakon završetka rata.

Zašto je u Evropi 21. veka teško naglas reći kojoj nacionalnosti pripadaš? Da li je O.K. zbog predstave autovati nečiju nacionalnost? Zbog čega glumci odbijaju rediteljski zahtev za promenom teksta manje od sata pre premijere?

U drugom delu tema je bila knjiga "Život bez krpelja" na ovim prostorima veoma popularne književnice ili kako sama kaže "pisačice" iz Rijeke. U zbirci kratkih tekstova koji su donekle povezani poglavljima O muškarcima, O ženama i O dijeci, Rudan ne štedi nikoga, ni porodicu, ni prijatelje, ni (svoju) decu... U izabranim tekstovima govori o seksu, prostati, abortusu, crkvi, pedofiliji, represivnoj državi, ženama, muškarcima, mladima, ali i o sebi.

Ko su krpelji o kojima Rudan piše? Zbog čega je bilo važno napraviti statistiku najčešćih psovki u knjizi i kako su one distribuirane tokom poglavlja? Postoji li feministički talas kome ovakvo pisanje pripada, odnosno u šta/ u koga/ i kako takav talas udara?

Hvala svima koji su došli u Krokodil, vaše prisustvo i razgovori nakon snimanja prava su inspiracija za naredne epizode! Veoma smo zahvalni na vašoj pažnji i ukazanom poverenju!

Komentarišite naš podkast i šerujte jer nam zaista mnogo znači!

Dizajn zvuka: Lidija Mirović

Podeli sa prijateljima

  
Posted in Audio, Kultura, Vesti and tagged , , .