Zadovoljstvo u tekstu – Kupatilo Slađe Đogani

Nova epizoda "Zadovoljstvo u tekstu" pod naslovom "Kupatilo Slađe Đogani" za temu ima roman Mire Otašević "Gorgone" koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine i za koji je predsednik žirija glasao.

Kratak roman naše čuvene dramaturškinje i književnice razlog je za polemiku u kojoj se Keller i Ljuca malo kao slažu, pa malo potuku i sve tako. O Vajmarskoj republici, Holokaustu, emocijama ali i intelektualnom kiču, o teti sa gurabijama i Twitter Ua-Vučić pričama "Sažalio sam se na sirotinju", o ženskom orkestru u Aušvicu, pogromu Roma i homoseksualaca, o zatvorskoj ćeliji Ai Wei Wei-a i našem obožavanju Elfride Jelinek, uz priču kako zaista izgleda kupatilo Sladže Džogani i zašto nam je to važno, slušajte u ovoj epizodi i recite nam ko je u pravu.

Keller ima poseban osvrt za ljubitelje digresija na višemilenijumsku nepravdu prema Gorgonama, koje su, ni krive ni dužne, od žrtava postale simbol zla (ali zato ne može da se seti kako se zove Minerva), a Ljuca divno priča o Hanekeu i Šindlerovoj listi, nije da se hvalimo, ali slušajte nas i šerujte, mnogo nam znači.

Gorgone, Mira Otašević

Metropoliten muzej, odličan izvor za Gorgone u umetnosti

Tri sestre Gorgone u istoriji literature i mita

25 sekundi filma o odlasku Settele Steinbach u smrt

Oti Berger, "naša" Bauhaus umetnica, portet

Veoma interesantan osvrt na ulogu Marije Mandel, Zveri, u utvrdjivanju žene na poziciji moći u Naci-Nemačkoj

Ceo film "Playing for time" Artura Milera sa Vanesom Redgrejv, prema memoarima Fani Fenelon, preživele logorašice iz ženskog orkestra u Aušvicu (film je onako, ali nema veze)

Zašto se Artur Miler pravio da nije napisao ovu dramu

Kritika odlične knjige Daria Foa o Johanu Trolmanu, romskom bokseru i pogromu Roma u Holokaustu, "Ciganska rasa"

Tragedija Johana Trolmana, tekst iz Špigla

Podeli sa prijateljima

  
Posted in Audio, Kultura, Vesti and tagged , , , .