Zadovoljstvo u tekstu – Banalnost zla i kako je Vuk Drašković autovao Miku Alasa

U današnjoj epizodi Remarkerovog podkasta "Zadovoljstvo u tekstu" pod nazivom "Banalnost zla i kako je Vuk Drašković autovao Miku Alasa", Biljana Srbljanović (Biljana Keller) i Vladimir Cerić (Synth Synthetic) govore o filmu "Operation Finale" i romanu "Aleksandar od Jugoslavije".

U društvu naše divne publike, ovu epizodu smo snimali uživo u Krokodil Engaging Words.

U prvom delu tema je bila istorijski triler, zasnovanom na hapšenju Adolfa Ajhmana, visokog oficira nacističke Nemačke zaduženog za koordinaciju plana istrebljenja miliona ljudi, koga su špijuni izraelske tajne službe oteli iz predgrađa Buenos Ajresa da bi mu se sudilo u Izraelu. Da li su napete zajedničke scene Oskara Ajzaka (koji glumi agenta Pitera Malkina) i Bena Kingzlija (koji glumi Adolfa Ajhmana) u kojima "lome" jedan drugog, dovoljan razlog da se snimi još jedan film na ovu već ekranizovanu temu? Da li je debatovani i osporavani pojam Hane Arent "banalnost zla" adekvatan za opis ovog ratnog zločinca?

Zbog čega su opasni istorijski romani sa nejesno odeljenom fikcijom i dokumentarnom građom, govorili smo u drugom delu epizode. Kojoj "Gucci" fazi pripada novi roman Vuka Draškovića? Zašto je autovan Mika Alas u priči o stvaranju Jugoslavije? Kome je regent Aleksandar Karađorević palio sveće u Sabornoj crkvi u Beogradu?

Hvala svima koji su došli i svima što nas pratite! Snimanje pred publikom i razgovori nakon snimanja, nama su dodatna inspiracija za buduće epizode! Oduševljeni smo vašim reakcijama, veoma zahvalni na poklonima, pažnji i ukazanom poverenju!

Komentarišite naš podkast i šerujte jer nam mnogo znači!

Podeli sa prijateljima

  
Posted in Audio, Kultura, Vesti and tagged , , , .